ویژگی های یک مهندس موفق ( رازهایی که کارفرمایان باید بدانند!! )
اصلی ترین تفاوت هیدرولیک و پنوماتیک
بالابر هیدرولیک چگونه کار میکند ؟
13 راه بالابردن ایمنی در کارگاه یا کارخانه
سلول خورشیدی چگونه کار میکند ؟
بالابر هیدرولیک بالابری است که از قطعات و تجهیزات هیدرولیک در آن استفاده شده تا به کمک آن افراد یا بار را جابجا کند ، اگر دقت کرده باشید لیفتراکها که کالاها را در کارخانجات جابجا می کنند یا ماشین های راهسازی مثل لودرها ، همه و همه عملکردی مشابه ی با بالابرها دارند.
در بحث هیدرولیک با استفاده از تجهیزات ، قطعات و اتصلاتی که داریم ، میتوانیم سیستم بالابر را آن جوری که مورد نیاز است خلق کنیم ، در این زمینه برای آشنایی بیشتر با صنعت هیدرولیک در صورت تمایل مطلب هیدرولیک چیست و چه کاربردهایی دارد را مطالعه بفرمایید اما اجازه دهید از بحث اصلی فاصله نگیریم ، برای آشنایی کامل با نحوه کار بالابر هیدرولیک همراه ما باشید.
بالابر هیدرولیک چیست؟
یک بالابر به پاورپک هیدرولیک نیاز دارند همانگونه که میدانید پاورپک مجموعه ای است که در آن روغن هیدرولیک ریخته و در داخل روغن پمپی قرار دارد و در خارج روغن و در قسمت بیرونی پاورپک موتوری به پمپ هیدرولیک متصل است کمی آن طرف تر از موتور ، بر روی پاورپک زیر شیری هیدرولیک وجود دارد که بر روی آن شیر هیدرولیک را قرار می دهیم.
تصور کنید اکنون در بالابر هستیم و میخواهیم بالا برویم در ابتدا دکمه را فشار میدهیم ، در همین حال موتور شروع به کار کردن میکند و با فرمان انگشت ما بر روی دکمه ، مسیری توسط شیر برقی هیدرولیک باز میشود ، از این مسیر روغن به جک هیدرولیک یا سیلندر هیدرولیک میرسد ، دقت کنید بین راه اگر نیاز داشته باشیم از فشار شکن یا شیر بین راهی استفاده میکنیم تا قدرت یا سرعت جابجایی آن (حرکت بالابر) را نیز کنترل کنیم.
سپس در این زمان صفحه بالابر هیدرولیک شروع به بالا رفتن میکند و تا زمانی که میکروسوئیچ به شیر برقی فرمان بدهد ، این حرکت ادامه دارد و مثلاً سه متر بالا میرویم صفحه به میکروسویچ میرسد و این قطعه به شیر برقی هیدرولیک فرمان میدهد ، در نتیجه شیربرقی مسیر حرکت روغن را جابه جا می کند (و روغن هیدرولیک به پشت جک هیدرولیک نمیرود) در نتیجه بالابر می ایستد.
در زمان پایین آمدن بالابرهای هیدرولیک هم زمانی که میخواهیم به جای اصلی آن بازگردد دکمه را فشار میدهیم .
در این حالت نیازی به کار کردن موتور نیست و با استفاده از انگشتمان و فرمانی که به شیر برقی هیدرولیک میدهیم ، شیربرقی مسیر تخلیه ی روغن هیدرولیک را باز کرده و اجازه می دهد روغن درون جک خالی شود تا به تانک روغن باز گردد . (باز هم در اینجا امکان تنظیم سرعت جابجایی صفحه بالابر وجود دارد) در نتیجه با تخلیه شدن روغن از سیلندر هیدرولیک آرام آرام صفحه ی بالابر پایین میآید به همین سادگی می توان حرکات یک بالابر هیدرولیک را تعریف کرد .
اما شاید توضیح درباره کار کرد هر بالابر هیدرولیکی درست نباشد به دلیل اینکه بالابرها عملکردهای مختلفی دارند و باتوجه به این عملکرد قطعات مختلفی بر روی آنها نصب میشود ، هر بالابر متراژ متفاوتی جابه جایی دارند ، هرکدام از این بالابر ها وزنی متفاوت را جابهجا میکنند که در نتیجه به موتور و پمپی متناسب با خود نیاز دارند گاهی هم شاید هرکدام از آن ها (بالابرها) چندین ایستگاه داشته باشند تا در چندین طبقه توقف کند به همین دلیل نمیتوان به تعریف واحدی در این زمینه رسید اما به کمک چند خط فوق عملکرد بالابر هیدرولیکی ساده را خدمت شما کاربران عزیز بیان کردیم.
یک بالابر هیدرولیک از چه بخشهایی تشکیل میشود؟
– مخزن روغن هیدرولیک
– پمپ هیدرولیک ( باید متناسب با نیاز ما و میزان وزنی که قرار است جابجا شود انتخاب گردد )
– الکترو موتور ( موتور هم باید بر اساس نیاز ما باشد مثلاً دو اسب ، سه اسب یا ۱۰ اسب )
– شیر هیدرولیک
– جک هیدرولیک یا جک های هیدرولیک
– شیلنگ و اتصالات
– فشار شکن و فلو کنترل ( در صورت لزوم )
– لوازم الکترونیک مثل میکروسویچ ، دکمه ، رله و …( در صورت لزوم )
همانطور که گفتیم قدرت پمپ هیدرولیک را کسی که سازنده بالابر هست تعیین میکند ، قدرت پمپ روغنی (مثلا 6 لیتردر دقیقه ، 6 لیتری ، 30 لیتری و …) بر اساس وزنی که جابجا می کند همچنین بر اساس متراژ که بالا یا پایین میرود انتخاب میشود ، قطعا آن پمپ به یک موتور مشخصی در سطح خودش نیاز دارد تا به آن کوبل (متصل) شود.
در اجزای اصلی بالابر هیدرولیک به شیر هیدرولیک اشاره کردیم در دنیای شیر هیدرولیک به شیرهای یک چهارم ، سه چهارم با انواع و اقسام نقشه ها یا سمبل های مختلف ( مثلا وسط باز یا بسته و … ) میرسیم در این مسیر با انواع فشار شکنهای زیرشیری یا شیر های بین راهی میتوانیم وزن جابه جایی مورد نیاز (این کار با کنترل فشار در سیستم هیدرولیک انجام میشود ) و سرعت حرکت بالابر را نیز تعیین کنیم . در مرحله بعد جک هیدرولیک بسیار مهم است چرا که قطر آن متناسب است با وزنی که میخواهیم جابجا کند و ارتفاع آن هم متناسب است با متراژی که میخواهیم ( صفحه بالابر یا اتاقک بالابر ) جابه جایی داشته باشد (مثلا ۳ متری یا ۶ متری کمتر یا بیشتر ) که باید این نکات را در نظر داشته باشیم تا جک هیدرولیک مناسب خود را سفارش دهیم.
اگر با نکات بالا آشنا نیستید و یا نیاز به مشاوره هیدرولیک برای انتخاب صحیح قطعات بالابر را دارید اصلاً نگران نباشید شما می توانید با فروشگاه ستاره تماس گرفته و از کارشناسان هیدرولیک در این مجموعه مشاوره فنی رایگان دریافت کنید تا قطعات بالابر هیدرولیک یا یک آسانسور هیدرولیک را به خوبی انتخاب کنید . همانطور که اشاره کردیم این انتخاب بسیار سخت ، دقیق و حساس است.
نمیدانم آیا شما تا به حال آسانسوری ساخته اید یا نه یک آسانسور باید بسیار ایمن باشند تا به شما اجازه کار کردن آن را در مثلاً ساختمانتان را بدهند ، در کنار صنعت هیدرولیک و با استفاده از قطعات آن میتوان مثل یک آسانسور را طراحی کرد حتی میتوان به جای جک هیدرولیک از سیم بکسل و قرقره در آن استفاده کرد اما درست در این زمان باید از ظرفیت ابزار دقیق در کنار آن استفاده کرد تا ایمنی آن را بالا ببریم اگر با بحث ابزاردقیق صنعتی آشنا نیستید حتما مطلب نقش ابزار دقیق در کنترل و اندازه گیری را مطالعه کنید.
به طورمثال استفاده از یک لودسل میتوان وزن را تعریف کرد تا اگر کابین سنگین بود حرکت نکند و آسانسورها پیامی صوت بدهد یا با استفاده از سوئیچ های متنوع در ابزار دقیق صنعتی میتوان تعریف کرد که اگر درب آسانسور و یا درب محافظ کابین بسته نشد آسانسور حرکت نکند و با قطعات مختلف دیگر می توان ایمنی آسانسور هیدرولیک را بالاتر برد .
-هزینه راه اندازی پایین
-عمر قطعات بالا
– حذف خطر سقوط کابین
-ظرفیت بالا برای پیاده سازی طراحی های مختلف
بر روی کاغذ طراحی و پیاده سازی بالابر پنوماتیک ممکن است و با استفاده از یک کمپرسور ، جک های بادی ، شیربرقی ها ، شلنگ ها یا دیگر تجهیزات پنوماتیک می توان بالابر پنوماتیک را ساخت اما حقیقت این است که این کار به دور از منطق بوده و جک های پنوماتیک و همچنین باد (هوای فشرده ) توان چندانی برای جابجایی کالا ، ماشین یا انسان را ندارد از طرف دیگر ساخت جکهای بیشتر از ۲ متر در پنوماتیک دیده نمیشود و یا حداقل در ایران رایج نیست ، بنابراین ساخت بالابر پنوماتیک منطقی نیست پس بهتر است آن را فراموش کنید.
با قطعات مورد نیاز برای ساخت یک بالابر هیدرولیک آشنا شدیم نحوه کار آن را نیز بیان کردیم اما هرگز فراموش نکنید انتخاب قطعات ، سایز جک های هیدرولیک ، پمپ یا موتور که در پاورپک هیدرولیک وجود دارد باید بسیار دقیق باشد پس اگر در این زمینه نیاز به کمک یا نیاز به مشاوره دارید حتماً مشاوره هیدرولیک دریافت کنید تا خطرات احتمالی آسانسور هیدرولیک یا بالابرهای هیدرولیک که میتواند داشته باشد را به حداقل برسانید.